طراحی کلی باتریها را میتوان به انواع زیر تقسیم کرد:
- ۱. باتریهای مایع …
- ۲. باتریهای سرب اسیدی والو دار (VRLA) …
- ۳. باتری خودروهای دوگانه یا برقی …
انواع باتری خودرو
- ۱. باتری سرب اسیدی غرقی (سلول مرطوب) …
- ۲. باتری نقره کلسیم …
- ۳. باتری مرطوب پیشرفته (EFB) …
- ۴. باتری ژل سلول (سلول خشک) …
- ۵. باتری حصیری شیشهای جاذب (AGM)
باتری اسیدی بهتر است یا اتمی
- مزایای باطری اتمی که نسبت با باطری اسیدی دارد این است که آلودگی کمتر تولید میکند.
- اسید یا الکترولیت باطری از درون باطری خارج نخواهد شد و باطری تا آخر عمر خود تمیز و بدون ریزش اسید میماند.این اختلاف را زمانی که دو عدد باطری فرسوده اتمی و اسیدی را با هم مقایسه کنید کاملا خود را نشان میدهد . باطری فرسوده اتمی بسیار تمیز تر از باطری فرسوده اسیدی است.
- عمر یک باطری اتمی در شرایطی که دینام ماشین درست باشد و ماشین برق دزدی و ایراد برقی نداشته باشد به پنج سال هم میرسد که این مسئله در مورد باطریهای اسیدی دیده نمیشود و طول عمر باطریهای اسیدی کمتر است.
- از دیگر تفاوتهای این دو نوع باتری ، میتوان به نحوۀ غیرفعال شدن و همچنین عمر مفیدشان اشاره کرد. باتریهای اسیدی معمولاً به آرامی خاموش میشوند و تحت تاثیر عوامل خارجی سادهای مانند مشکل در استارت، خراب میشوند. در مقابل، باتریهای اتمی به طور ناگهانی و به یکباره خاموش میشوند و روند خاموش شدن آنها، هیچ علائم و هشدار و نشانه ای ندارد.
- آلودگی محیطی توسط اسید در باتریهای اسیدی بسیار بیشتر از انواع اتمی باتریها است. این تفاوت به دلیل تعداد و نوع ساختار درپوش و حامل اسید میباشد. به دلیل وجود تعداد بیشتر ظرف حامل اسید در باتریهای اسیدی، خطر ریختن و آلودگی اطراف باتری و موتور خودرو توسط اسید موجود در مخزن افزایش مییابد.
- یکی دیگر از اساسیترین تفاوتهای این دو عمرشان میباشد. معمولا طول عمر باتریهای اتمی ۵ تا ۱۰ سال است و بسیار بیشتر از طول عمر مفید یک باتری اسیدی است. البته روش نگهداری، کیفیت محصول و برند باتری از عوامل تأثیرگذار در طول عمر باتریها هستند.
- صفحات استفاده شده در ساخت باتریهای اسیدی به مراقبت و نگهداری نیاز دارند.
- نگهداری و تعمیر باتریهای اتمی بسیار آسانتر از انواع اسیدی هستند. فقط زمانی که دما به طور ناگهانی افزایش پیدا کند، باتریهای اتمی آسیب جدی متحمل میشوند و احتمالاً امکان تعمیر آنها وجود نخواهد داشت.
- اتومبیلهایی که به باتری اتمی مجهز هستند، توان تولیدی بسیار بیشتری از خودروهای مجهز به باتری اسیدی دارند. همچنین به دلیل وجود منبع تغذیه بهتر در انواع اتمی، فرایند استارت خوردن در این نوع باتریها کاملاً بدون مشکل انجام میشود.
- از دیگر تفاوتهای عمدهای که بین این دو نسل وجود دارد، مقاومت در برابر شارژ بیش از حد است!
- یکی از دیگر از مهمترین مزایای باتریهای اتمی، عدم نیاز به شارژ مجدد پس از تهیۀ آن است. زیرا که باتریهای اتمی دارای ظرفیت ذخیرهسازی بالاتری نسبت به باتریهای اسیدی هستند.
بطور خلاصه مزایا و معایب باتری های اتمی موارد زیر است:
مزایای باتری اتمی
- در باتری اتمی امکان شارژ شدن دوباره باتری وجود دارد .
- باتری اتمی نیاز به تعمیرات و کمتری نسبت به نوع اسیدی دارد.
- باتری اتمی نیاز به چک و سرویس آب مقطر ندارد.
- باتری اتمی در برابر شارژ بیش از حد و همین طور دشارژ شدن مقاومت بالایی ا خود نشان میدهد .
- باتری اتمی طول عمر بیشتری دارد.
- آلودگی باتری اتمی از باتری اسیدی کمتر است. در این نوع باتری به دلیل بسته بودن قالب باتری به هیچ وجه اسید باتری از آن خارج نمی شود و باعث کثیف شدن بدنه و آسیب به سیم کشی های خودرو نخواهد شد .در نتیجه، تا آخر عمر باتری اتمی، ساختار باتری اتمی خودرو کاملا تمیز و بدون ریزش اسید خواهد ماند.
معایب باتری اتمی
- احتمال از کار افتادن یک دفعه ایی باتری اتمی وجود دارد.
- قیمت بالاتری نسبت به باتری اسیدی دارند.
- همچنین باتریهای اتمی فقط یک درپوش دارند، در حالی که انواع اسیدی، دارای شش محفظۀ ذخیرهسازی اسید هستند.
- باتریهای اسیدی دسترسی آسانی به اسید ندارند! در مقابل باتریهای اتمی نیازی به اسید ندارند.
- باتریهای اتمی به دلیل دارا بودن برخی ویژگی های مثبت، مزایا و بهره بردن بیشتر از علم روز، قیمت بیشتری از باتریهای اسیدی دارند.